Astrology

Cele 5 elemente

Deşi astrologia tradiţională cuprinde 4 elemente, aceasta este o cunoaştere limitată. Pesemne că viaţa oamenilor pe atunci era mai simplă. Totuşi, cele mai multe tradiții spirituale expun 5 elemente, al cincilea având mai multe denumiri. În astrologie, acea energie incertă a cuspidelor este asociată cu eterul, dar akasha transpare din mai multe aspecte. Cunoasterea celor 5 elemente este un avantaj în viaţă pentru că ne vom putea răspunde singuri la întrebarea ce este necesar să facem, în orice situaţie am fi. Sigur, de cele mai multe ori oamenii au suficientă voinţă şi le este clar ce au de făcut, dar pentru cei psihici, pentru cei care au inceput am observat că este necesară o formă de cunoaştere pentru validarea actiunilor. În fond, este vorba de cunoaştere de sine. Problema generală este ignoranţa. Omul are datoria de a se cunoaşte pe sine. Aceasta poate fi făcută în două feluri. Privind în interior sau privind în exterior. Cele 5 elemente este un alt set de arhetipuri. Ca şi în cazul celor 12 zodii, cunoaştem ceva exterior nouă pentru ca apoi când privim în interior să ne putem înţelege pe noi înşine, pe ce cale suntem, care sunt dificultățile, cum se trece peste ele şi care este starea noastră superlativă. În cazul celui sau celei care practică astrologia de mulţi ani, calea uraniană, se trezește capacitatea de a cunoşte omul din faţa lui numai din câteva schimburi de cuvinte, apoi doar privindu-l, mai departe doar privindu-i fotografia şi în final intră în zona celui de-al cincilea element putând cunoaşte ceva de la distanţă, prin identificare. Capcanele acestei câi sunt scăderea simţului practic, dezordinea, răceala afectivă...

Pământ

Este starea concretă. Fiind cel mai simplu element, starea de multumire este uşor de obţinut. La acest nivel se manifestă traiul bun. Este planul material. Talentele sunt înăscute, iar viaţa oferă oportunităţi pentru folosirea lor fără bătaie de cap. Adică este servit. Dar posibilităţile aici sunt limitate, capacitatea de adaptare este minimă, la fel şi capacitatea de a învăța. Se studiază putin, dar bine şi mereu se pune în practică cunoaşterea. Partea bună este răbdarea şi rezistenţa. Elementul pământ indică o structură care poate îndura mult până la supărare. Precum o stâncă, fiinţa este neclintită, dar dacă a luato la vale este de neoprit. De altfel toate din manifestare încep greu, şi se opresc la fel de greu dacă sunt constituite predominant din pământ Corpul fizic este bine făcut, dar rigid. Ţesutul este tare, miscarile lente, paşnice şi precise. Chipul este puţin expresiv, dar predomină mulţumirea. Starea este de seninătate. Greu perturbabilă, dar se manifestă multă şi copleşitoare energie atunci când răbdarea a luat sfârşit. Se manifestă stabilitate. Psihicul este simplu, dintr-o bucată, practic şi serios.

Apă

Este starea sensibilă. Adaptabilitatea este puternică. Sensibilitate maximă. Prezenţa apei aduce multă empatie. La acest nivel se manifestă devoţiunea şi ataşamentul. Precum apa care aderă la suprafata cu care intră în contact, aşa şi fiinţa care are multă apă în structură crează legături puternice cu ceilalţi. De asemenea apa curge către zona cea mai joasă posibilă. La fel starile fiinţei sunt profunde, fiind adesea simţite până în suflet. Prezenţa apei indică fluctuaţie, dar această mişcare este totuşi locală, adică omul este neliniştit, dar nu-şi schimbă părerea precum nici apa nu părăsește vasul în care se află. Este o situaţie foarte yin şi manipulabilă. Corpul fizic este rotunjor şi flexibil. Ţesutul este moale, mişcarile lente, mlădioase,. Starea este emotională. Uşor perturbabilă, dar iertătoare şi hrănitoare. Se manifestă adaptabilitate. Psihicul este complex, impresionabil, marcat de trecut.

Foc

Este starea puternică, transformatoare, conflictuală. Focul dă capacitatea de a conduce, dar cel care are prea mult foc în structură are probleme mai pe oriunde merge. Deci focul arde. În plan psihic înseamnă irascibilitate. Dacă omul care are foc în structură ţine în el, se arde pe el însuşi, dacă dă afară arde pe altcineva. Cât va exista elementul foc mereu vor exista conflicte, dar fiecare dintre noi avem nevoie de şocuri şi lecţii uneori sau de puterea de a combate ceva. Precum nu ne putem juca cu focul, nici de cei sau de cele cu foc în structură nu e de glumit. Cel puţin nu pe seama lor. Focul indică multă încredere în sine, alternativ aroganţă. Focul te convinge cu dovezi sau cu forţa şi nu este cum se spune în popor că este stins de apă. În realitate sensibila apă recurge la sacrificii pentru a face pe plac focului, care se linişteşte. Umăr la umăr însă, apa nu are însă decât o șansă şi anume lacrimile sale. Corpul este zvelt si vânos. Ţesutul este vibros, fierbinte. Miscările sunt în forţă. Starea este impetuasă, iritabilă, intensă. Psihicul este focalizat, orientat către a da ordine. Trăirea este în prezent. Se manifestă forţă şi transformare.

Aer

Este starea inteligentă. Şi aici este adaptare, dar spre deosebire de starea lichidă, lipseşte devoţiunea. Este vorba de instabilitate. Aerul la forma vasului, dar îl părăsește de îndată. Omul cu mult aer în structură nu forţează în nici un fel, ci caută să mulţumească pe toţi. Eventualul rău pe care îl poate face este din cauza lipsei de formă şi conţinut. Adică superficialitate, iresponsabilitate, nestatornicie şi aşa mai departe. Însă ca prieten este excepţional. El se ocupă cu divertismentul. Altfel, la acest nivel se manifestă perspicacitatea. Pe termen scurt şi cu suficientă libertate, cineva cu mult aer în structură se descurcă în orice situaţie. Este expert în folosirea oportunităţilor, precum vântul se poate duce imediat cu toată fiinţa într-o direcţie. Este singurul care are o viziune globală şi clară în acelaşi timp. Corpul este slab, tineresc. Ţesutul osos este vizibil. Mișcările sunt rapide. Starea este veselă, superficială. Psihicul este orientat către idei, viitor, împrăștiat. Se manifestă fraternitate, jucăuşenie.

Ether

Este starea subtilă. Etherul poate fi definit ca timpul şi spaţiul în care se desfăşoară cele 4 elemente. Această caracterizare este însă abstractă şi greu de înţeles. Ceea ce trebuie ştiut este că eterul nu este material. În cazul nostru ca oameni, gândurile şi stăiiile se manifestă la acest nivel. Noi trăim pe planeta Pământ care este un univers material şi avem preocupări predominant materiale, deci eterul este infim în comparaţie cu celelalte elemente. Credința într-o forţă superioară nouă, dar care nu poate fi observată, cum ar fi credinţa în Dumnezeu, este cea mai primară formă de eter. Toate formele de cunoaştere care sunt negate de ştiinţă sunt manifestări ale celui de-al cincilea element. Din păcate multe dintre ele sunt negate şi de religie, fapt care indică că biserica a devenit şi ea mai materialistă şi a pierdut sublima calitate a eterului de a vedea binele, evoluţia şi pe Dumnezeu în toate formele posibile din manifestare. Etherul este atotcuprinzător. Un asemenea om poate observa cum decurge evoluția în cazul tuturor şi că fiecare este bine pe calea lui indiferent de religie. Totuşi, etherul fiind dincolo de materie, aduce cu sine lipsa simţului practic, letargia, abandonul şi poate fi controlat cu uşurinţă de cineva cu voinţa puternică. Viaţa lui poate aluneca repede către haos şi nebunie. Vai şi amar de cel care a luato pe calea etherului şi nu are încă maturitatea necesară; bolile mentale care se manifestă cu halucinaţii şi viziuni sau voci indică eter scăpat tare de sub control. Scăpat doar uşor de sub control dă în dependenţe faţă de drogurile legale cum ar fi cafeaua sau alcoolul şi în general orice modifică pe moment starea de conștiință către evadare din lumea fizică este un indiciu al prezentei elementului ether. Toate viciile şi manifestările în care pe moment omul nu se mai poate controla, iar pe termen lung aproape că sunt peste capacitatea omului de a se elibera de ele, sunt toate forme de posesiune, dar despre acest subiect voi vorbi pe larg într-un alt articol. Corpul este slab, parcă nefolosit. Ţesutul osos este vizibil. Mişcările sunt neregulate şi neîndemânatice. Starea este rafinată, visătoare, absentă. Psihicul este foarte dezvoltat, orientat către ceea ce este extrasenzorial. Se manifestă transă, inocenţă, evadare.