Astrology

Relativitatea astrologiei

În această pagină voi explica cum și de ce astrologia pică și va pica în continuare testele la care este supusă, fapt pentru care ea nu poate fi considerată o stiință. Totodată voi lămuri unele critici pe care cei sceptici sunt îndreptățiți să le fac asupra astrologiei, însă nu-i deloc bine că aceștia persistă într-o viziune materialistă.

Voi reduce astrologia la cea mai mică particulă a sa, cuanta astrologică care este polivalentă și voi expune o nouă viziune asupra astrologiei, concepție încă ignorată de majoritatea și care oferă răspunsul la întrebarea cum funcționează totuși astrologia?

Fiecare detaliu trebuie amplificat sau scăzut în funcție de restul astrogramei

Astrologia funcționează, dar nu matematic. Poate cea mai dificilă parte este medierea aspectelor contrare ce sunt prezente în orice astrogramă, căci pe bună dreptate suntem ființe complexe. Cele două tendințe se manifestă adeseori alternativ. Predominanța energiilor yin sau yang la un anumit moment dat în ființa cuiva indică cum va alege să se manifeste. Pentru aceasta este extrem de important să se cunoască jocul yin-yang în manifestare. Apoi este bine să știm ce părți din astrologie vorbesc despre corpul fizic și care despre psihic, pentru că uneori mintea funcționează într-un fel, iar trupul altfel.

Secundar, tranzitele peste planetele sale natale indică și ele ce extremă va alege nativul într-o anumită perioadă. Am fost martorul unei dorințe profesionale care nu era deloc evidentă în tema natală, însă privind tranzitele am înțeles ce se întâmplă. În cazul în care dă curs unei astfel de tendințe trecătoare, nativul realizează mai tărziu că serviciul ales nu-l împlinește. Această situație se întâmplă adesea atunci când elementul foc este deficitar.

Un suflet matur se descurcă și în iad, pe când ignorantul suferă și în rai

Tocmai de aceea, consultația astrologică este precedată de un scurt dialog în urma căruia astrologul află maturitatea spirituală a nativului, fapt care va juca un rol major în interpretarea pe care o va realiza. Aici este esențială experiența de viață a astrologului deoarece astrologia nu răspunde la întrebarea câte încarnări a experimentat nativul. Trebuie aflată puterea de care el beneficiază, vizunea asupra vieții, raportarea la Dumnezeu. Este foarte important pentru că energiile planetelor se manifestă diferit de la om la om și din cauza diferenței de experiență. Doi oameni se pot naște la o diferență de timp foarte mică și să aibă vieți oarecum diferite. Unul poate ajunge director la un brand de băuturi răcoritoare, celălalt poate lucra la o sifonărie. Vedeți elementul comun, distribuția apei ca sursă de venit, dar nivelul la care această activitate se realizează nu se poate afla din astre. El depinde de maturitatea sufletului, de faza în care se află. Tocmai de aceea consultația este precedată de un scurt dialog, pentru că astrele indică doar valori pe orizontală, cantitative. Planul vertical, adică gradul de evoluție sau calitatea unui om se află prin comunicare și intuiție.

Un exemplu în această direcție este cazul fraților gemeni identici din punct de vedere genetic și cu astrogramă cam identică de asemenea, dar totuși diferiți din punct de vedere psihologic. Ei se vor înțelege între ei în măsura în care sunt la fel de maturi sufletește. Unii astrologi spun că acele câteva minute care separă nașterea primului geamăn de al doilea face diferența între ei, invocând situația cuspidelor caselor, dar în realitate noi astrologii, dacă ora de naștere nu se cunoaște exact, lucrăm și cu momente de naștere ale clienților care pot fi într-un interval de jumătate de oră și cu toate acestea consultația este încheiată cu succes.

Un alt exemplu al acestei stări de fapt este testul realizat asupra astrologiei de Michel Gauquelin care a fost psiholog, astrolog și statistician francez. El a prezentat altor astrologi 40 de teme natale şi le-a cerut să le separe pe cele care aparţin unor criminali de cele 20 care sunt ale unor cetăţeni binevoitori.

Rezultatele au avut evident aceeaşi valoare precum o aruncare de zaruri.

Feed-backul

Astrologul are nevoie de feed-back în activitatea sa, dar totodată poate fi indus în eroare de către nativ. Sunt două tipuri de feed-back. Unul expresiv în care astrologul este atent la clientul său şi îşi adaptează interpretarea după răspunsurile verbale sau reactive ale clientului şi unul inexpresiv, în care astrologul este conectat telepatic și empatic la clientul său, luându-și informațiile suplimentare de care are nevoie pe această cale subtilă.

Celei din urmă forme de cunoaștere i se spune generic intuiție. Atunci când astrologul se bazează prea mult pe intuiţie şi mai puţin pe teorie, astrologia practicată de el seamănă foarte mult cu ghicitul. De exemplu, în cazul ghicitului în plantele care rămân în urma consumării ceaiului, taseografiei, atunci când subiectul se gândeşte intens la căsătorie, să nu ne surprindă dacă ghicitorul desemnează o plantă în formă de cerc ca fiind un inel. Cu altă ocazie când o călătorie este în centrul atenţiei, cercul este văzut drept roată şi aşa mai departe. Aceasta se întâmplă chiar şi dacă subiectul nu deschide gura pentru că un ghicitor cu adevărat pregătit pentru această artă preia informaţia telepatic. Dar această dimensiune a gândurilor este difuză şi ambiguă. Plantele de ceai sunt suportul fizic excelent pentru a da o formă concretă la ceea ce este vag în mintea ghicitorului. Același fenomen de proiecție are loc și în cazul testului petelor de cerneală, dar acolo clientul este cel care privește ceva și spune ce vede. În măsura în care ghicitorul este caracterizat şi de o puritate sublimă atunci poate prelua informaţii din trecutul şi din viitorul subiectului, pe care le exprimă tot cu ajutorul formelor plăntuţelor. Am prieteni care cochetează folosind astrologia ghicitorie şi se descurcă bine spunând repede în ce zodie este născut cineva sau alte informaţii precise ale situaţiei de fapt, dar dacă doreşti să analizezi de ce se întâmplă un eveniment şi mai pui întrebări, aceştia trec repede peste astrologie şi vorbesc lucruri generale care nu conduc mereu la cunoaştere de sine şi care nu mereu se potrivesc.

Hrănirea energetică

Adesea omul acceptă cu bucurie feed-back din exterior dacă vorbele sunt pe așteptările sale despre el însuși, chiar dacă în realitate lucrurile nu stau chiar așa. Majoritatea dintre noi suntem predominant atenți asupra propriei noastre persoane, tragem focul la turta noastră și din această cauză rezultă că mulți dintre noi cam ducem lipsă de iubire din exterior. Această situație l-a determinat pe dramaturgul francez Eugene Labiche să afirme egoistul este acel om care nu se gândește la mine. Sigur că un astrolog abil recurge la nevoia omului de a primi atenție și recunoaștere. Uneori el spune ceea ce vrea clientul său să audă și anume laude. Omul apelează la astrolog și pentru acest eveniment care nu se petrece des în viață. Prieteni sau pretendenți lingușitori mai sunt, dar astrologul știe ce spune, nu perie, ci își face meseria. Astrologul poate face această hrănire conștient dacă este inteligent sau inconștient, atunci când este idealist și sufletist. Știm cu toții că este important pentru majoritatea femeilor să le fie recunoascută frumusețea de către bărbați și invers, dar într-o măsură mai redusă, femeile să recunoască puterea bărbaților. Când această atenție este acordată din inimă (aici mă refer la jumătatea dreaptă a creierului), este eficientă umplerea golului lăuntric din cel care primește atenția, iar cel care acordă atenția este lipsit de egoism și de interes. Dacă atenția este oferită cu mintea ( și mă refer acum la jumătatea stângă a creierului), efectul este precis pentru că cel care acordă atenția merge la sigur datorită inteligenței, dar efectul profund, terapeutic, este mai slab sau absent, iar cel care oferă atenția poate fi ispitit să manifeste egoism, să aibe interese. Cine este atent, observă că această tehnică de manipulare se folosește intens în industria publicității, în programare neuro-lingvistică, etc. Evident acolo este mereu făcută conștient, cu mintea, deci trebuie să fim atenți la interesele din spatele acelor minunății prezentate. Tocmai de aceea se spune în popor să ne urmăm inima, ea ne va duce acasă, iar mintea ne poate minte (ne poate ispiti la rău), dar inima niciodată. Acum să nu înțelegeți că jumătatea stângă poate inspira și la acțiuni malefice, iar cea dreaptă este numai benefică. Sunt prea multe femei care abundă de energie yin și suferă de atașament față de bărbați care în fond nu le merită. De ce? Pentru că inima le dictează să iubească. Observați deci unde duce lipsa de inteligentă. Pe calea yin, răul este făcut prin pasivitate. Armonia este echilibrul între cele două emisfere. Totuși, general vorbind, calea de mâna stângă este mai periculoasă și tocmai de aceea religia al cărei motto este crede și nu cerceta, a decis să pună multe restricții în viața noastră și merge pe calea mâinii drepte pentru a nu da oportunități răului să se manifeste. Curentul new age pune accent pe emisfera stângă, dar acesta este un alt subiect.

Superficialitatea interpretării și validarea subiectivă

Atunci când astrologul nu realizează o analiză profundă a temei, datele oferite de el sunt general valabile, întrucât aproape fiecare dintre noi suntem în anumite situații responsabili, în anumite cazuri orgolioși, în altele ne putem manifesta violent că doar suntem ființe complexe și complete. Atunci când raportul oferit de astrolog este superficial, precum unul generat automat de calculator sau făcut în grabă precum cel în care este testată astrologia este firesc ca acesta să fie general valabil.

Scepticului australian Roland Seidel a comparat datele oferite de astrologi prin interpretarea temei natale cu cele oferite psihologi obţinute în urma testelor de personalitate. Rezultatele au arătat că nu există corelaţie între cele două. Este evident că în acel caz nu s-a intrat în detalii.

Apropo de fenomenul validării subiective, testele au arătat că omul este ușor de păcălit. Când i se prezintă o caracterizare vagă și generală, el se va recunoaște imediat și chiar va crede că afirmațiile se adresează lui personal, deși în realitate ele sunt valabile pentru marea majoritate a oamenilor. Aceasta se întâmplă, au observat psihologii, mai ales atunci când există o influență din exterior care pretinde reușita caracterizării. De exemplu: astrologul mi-a cerut 150 lei deci știe ce spune; sau toți sunt mulțumiti de el așa că pe undeva trebuie să aibă dreptate. În astfel de cazuri clientul își pune mintea la treabă și să știți că găsește repede ceva din viața lui care corespunde opiniilor astrologului, validându-i acestuia chiar și idei care la prima vedere nu au legatură cu persoana lui. Acest fenomen are loc și din cauza neîmplinirii lăuntrice, motiv pentru care omul acceptă prea repede atenție și înțelegere din exterior.

în anul 1948, psihologul american Bertram R. Forer a realizat un experiment prin care a dovedit existența validării subiective sau a efectului Forer. El a cerut unui grup de studenți la psihologie să realizeze un test pe personalitate.

  Apoi a ignorat răspunsurile lor și le-a oferit fiecărui subiect următorul raport:
 1. Ai o nevoie puternică de a fi plăcut de ceilalți și chiar de admirația lor.
 2. Ai tendința de a te critici pe tine însuți.
 3. Ai un mare potențial pe care încă nu-l folosești din plin în avantajul tău.
 4. Deși ai unele slăbiciuni care te caracterizează, în general ești capabil să compensezi pe altă cale.
 5. În relațiile intime ai avut parte de conflicte din cauza nepotrivirii sexuale.
 6. La exterior dai impresia de control și disciplină, dar în interior te simți adesea nesigur.
 7. Din când în când ai serioase îndoieli dacă ai făcut alegerea corectă sau acțiunea potrivită.
 8. Ai nevoie de schimbări și varietate într-o anumită măsură și ești nemulțumit de restricții și limitări.
 9. Ești mulțumit de faptul că gândești liber și nu accepți opiniile altora fără dovezi clare.
 10. În timp ți-ai dat seama că nu este bine să te deschizi față de ceilalți prea repede.
 11. Uneori ești extrovertit, abordabil, sociabil, alteori esti introvertit, rezervat și îți faci griji.
 12. Unele dintre aspirațiile tale sunt nerealiste.
 13. Siguranța este unul din țelurile majore ale existenței tale.

Vă rog să recitiți cu atenție pentru a observa în ce măsură se potrivește pentru fiecare dintre voi. În cazul meu, o singură afirmație nu este valabilă.

Forer a compus această schită extrăgând pasaje dintr-o carte de astrologie care tocmai apăruse pe piață la vremea respectivă. Selecția a fost intenționat realizată pentru a se potrivi orișicui. Studenții au fost rugați să evalueze rezultatele cu note de la 0 la 5, 0 pentru lipsă totală de reușită și 5 pentru potrivire 100%. Media notelor a fost 4.26, deci precizia schiței s-a dovedit a fi de 85%.

În anul 1955 profesorul Norman Sundberg a repetat experimentul cu 44 de studenți, dar de această dată fiecare student a primit alaturi de raportul de mai sus și unul personalizat, realizat de către 2 psihologi profesioniști folosind rezultatele individuale ale testului de personalitate. Surpriză, mai mult de lumătate din studenți, mai exact 26 dintre ei au ales schița de mai sus ca fiind mai veritabilă decât cea care era personalizată pentru fiecare dintre ei.

Aceasta înseamnă că astrologul priceput și superficial, chiar fără să știe datele de naștere reale, îl poate înțelege și cunoaște mai bine pe om decât psihologul care realizează teste de personalitate asupra omului respectiv.

Într-un alt test condus de Michel Gauquelin, el s-a prezentat la un astrolog cu astrograma natală a domnului x, pretinzând că este a sa. Totuşi rezultatele au fost foarte bune. Apoi a pus un anunț la ziar oferind gratuit interpretări ale temei natale celor interesaţi. Astrologul a primit însă pentru fiecare persoană şi pentru rudele celor care au răspuns anunţului aceeaşi temă a domnului x. Cu toate acestea, 94% din primele 150 de cazuri s-au declarat mulțumite de rezultat, precizând chiar o reuşită de 90% în interpretare, deşi domnul x era doctorul Marcel Petiot care a fost diagnosticat de psihiatri încă din adolescență ca fiind bolnav mental. El este notoriu în Franța pentru hoție, evaziune fiscală, cleptomanie, narcomanie și crime în serie (cel puțin 60 de-a lungul vieții).

Această situație este posibilă tocmai datorită superficialității în interpretare, iar în testele care s-au realizat asupra astrologiei s-au folosit în special astfel de rapoarte general valabile. Și încă ceva. Nu există o scară cu unitățile de măsură pentru însușirile sufletești. Deci fiecare se autocaracterizează după bunul plac. Se validează pe el însuși, subiectiv. Un zgărcit care mai este și fudul, dacă oferă odată pe an ceva se va considera generos pentru aceasta și va da dreptate astrologului dacă acesta observă în tema natală, culmea, generozitate. Altă persoană generoasă până la naivitate, dar fără stimă de sine și cu mari așteptări față de propria persoană, va contrazice astrologul. Ea crede că nu oferă suficient, dar va fi ajutată de astrolog să conștientizeze că în realitate este generoasă, poate chiar prea mult. Vedeți, astrologul dacă nu este sincer are dreptate în ambele cazuri.

Realizarea unor analize astrologice temeinice ar da alt rezultat testelor la care este supusa astrologia.

Complexitatea unei astrograme

Relativitatea astrologiei merge chiar mai departe. În 1985, savantul Shawn Carlson împreună cu un grup de astrologi recunoscuți ca fiind experți, cel mult 28 la număr, au conceput mai multe teste asupra cărora astrologii erau foarte optimiști că le vor trece. În unul dintre ele 116 de subiecți si-au făcut un test de personalitate complex și anume inventarul psihologic california. Apoi astrologilor le-au fost împărțite astrogramele subiecților și 3 rezultate ale testului psihologic au fost atașate fiecărei teme natale, unul al nativului și alte 2 rezultate au fost alese aleatoriu din grupul de subiecți. Astrologii au selectat care test corespunde cărei astrograme și apoi au indicat care din cele 2 rămase corespunde mai mult temei natale.

Rezultatele au fost dezamăgitoare. Au fost doar 40 de reușite, număr care corespunde succesului obținut întâmplător. Nici partea cu eventual al doilea test este cel corespunzător nu s-a dovedit mai reușită.

De asemenea s-a cerut la 83 de subiecți să citească conținutul a 3 rapoarte astrologice ce aparțineau grupului de subiecți, din care unul era al lor și să-l desemneze. Doar 28 au reușit, din nou șanse egale cu întâmplarea.

Aceste eșuări sunt firești. Iată cum stau lucrurile. În trecutul îndepărtat cele 12 semne zodiacale corespundeau în spaţiu cu constelaţiile din astronomie. În zilele noastre această aliniere s-a pierdut din cauza precesiei echinocţiului, fenomen care face ca anul tropic (adică cel după care actualul calendar Iulian este conceput) sa fie mai mic decat anul sideral (adică toate cele 360 de grade ale Terei pe orbită). Practic în timp ce astrologul considera că în jurul datei de 20-21 Martie Soarele intră în zodia Berbecului şi începe anul zodiacal, astronomul observă realist că la acea dată Soarele încă este în constelaţia Peştilor. Rata de precesie este de un grad de arc la 72 de ani, iar mișcarea este retrogradă. Trecerea dintr-o zodie în alta la fiecare 2160 de ani corespunde unor ere pe care omenirea le experimentează. Din acest punct de vedere, peste cateva sute de ani va începe noua eră a Vărsătorului.

La origine, cele două sisteme erau sincronizate, dar în prezent s-a ajuns la o diferență de 24 de grade de arc și deci întreaga astrogramă este decalată. Cu toate acestea, astrologia este în continuare cât se poate de eficientă.

Dar asta nu e tot. În India, unde se practică astrologia vedică, se ţine cont de această defazare. Astfel, pentru cineva născut în zodia Gemenilor în primul sau al doilea decan, astrologia vedică spune că defapt respectivul este Taur. Aceeași corecție o aplică evident și la ascendent, planete, asteriozi, puncte matematice, etc. Există astrologi de la noi care practică această formă de astrologie deoarece ar fi mai precisă din cauza sincronizării celor două dimensiuni care în timp s-au decalat. Chiar dacă ideea pare să fie ciudată, abordarea este eficientă în ambele cazuri tocmai datorită complexităţii temei astrologice. Cu alte cuvinte astrologia mai are puţin şi afirmă că bila este albă, bila este neagră în acelaşi timp, dar şi oricare altă nuanţă de gri de asemenea, plus colorată în fel şi chip. Ceea ce dă coerenţă acestui omniadevăr este conştiinţa umană care atribuie precis fiecare stare a bilei unei anumite tendinţe a naturii noastre intime. La urma urmei este normală starea de polivalenţă a temei natale pentru că şi noi suntem fiinţe complexe şi complete.

Am testat astrograma în care eu aş putea fi în zodia Gemenilor şi vă spun că dacă cineva mi-ar interpreta tema după configuraţia vedică, aş fi de asemena multumit de rezultat, deşi în sistemul european sunt de fapt în zodia Racului. Am făcut aceasta şi cu membrii familiei mele. Acelaşi rezultat pozitiv. Mergând mai departe, am ales aleatoriu astrograme din perioada anilor 1800 - 2100 și am început să le interpretez cu așteptarea de a mă recunoaște în descriere. După 5 încercări, 3 se potriveau ca o mănușă, iar 2 prezentau neconcordanțe la prima vedere, dar examinând atent toate aspectele am realizat că defapt și acestea mă descriu. Am concluzionat că într-adevăr, o astrogramă este nici mai mult nici mai puțin decât un complex de pete de cerneală, iar anii de studiul au fost de fapt nu pentru a ști care sunt influențele astrale, ci pentru a cunoaște natura umană, exclusiv. Ulterior m-am regăsit și în alte teme. Nu am forțat pentru a găsi cazuri incompatibile, care sigur că există, dar lucrurile sunt clare, natura plină de simboluri a unei astrograme o face potrivită în cazuri diverse deoarece simbolul are o multitudine de semnificații.

Iată care este motivul pentru care mai multe astrograme se potrivesc mai multor persoane. Chiar daca în teorie noi ştim că Mercur în Berbec este așa, Mercur pe Ascendent este altfel aşa, iar Mercur cunjunct Marte este altcumva așa, îl practică este extrem de dificil de distins între cele trei. Mercur conjunct Saturn se manifestă asemănător lui Mercur în Fecioară. O planetă în exaltare se manifestă asemănător cu oricare altă poziție a sa dacă este aspectată de Jupiter. Nodul sud Lunar conjunct cu o planetă se manifestă asemănător cu Soarele în zodia guvernată de planeta respectivă. Vă spun că lista poate continua foarte mult. Posibilitățile de permutare sunt nenumărate pentru că o astrogramă este ceva complex. Avem 12 zodii, 12 case, 10 corpuri ceresti, 5 aspecte principale, puncte matematice, asteriozi și nu numai, deci o mulțime de situații din care putem înțelege că bila este albă, că bila este fierbinte, bila a luat-o la vale... toate situațiile în același timp și toate, chiar dacă schimbăm data nașterii, sunt prezente într-o formă sau alta. Uite așa m-am regăsit în fiecare caz. Tocmai de aceea, un software nu este potrivit pentru a interpreta o temă natală. Calculatorul oferă interpretări care conțin idei universal valabile și care totodată se bat cap în cap. Astrologul adaptează ceea ce vede în tema natală la ceea ce simțurile îi dau de știre. Calculatorul oferă pentru doi clienți născuți în același minut aceeași interpretare. Astrologul va particulariza fără dificultăți aceeași astrogramă pentru a se potrivi la doi clienți care în realitate sunt diferiți.

Atribuirea influențelor specifice planetelor, asteriozilor, punctelor...

Ani de zile mi-am pus această întrebare. Cum şi-au dat oamenii seama care este influenţa lui Uranus, Neptun, iar mai apoi a lui Pluton? În ceea ce priveste planetele traditionale înţeleg că umanitatea a dobândit această cunoaştere gradat. A avut mult timp la dispoziţie pentru a observa cerul. Dar în cazul planetelor moderne şi a unor puncte cum ar fi cele sabiene, atribuirea a avut loc cam repede. Iniţial eram sceptic apropo de capacitatea astrologilor de a intra în comuniune cu sufletul planetei în cauză pentru a afla cum este ea. Este o influență certă, s-a dovedit în urma consultaţiilor reuşite. Dacă influența unui astru se simte pe Pământ aşa de bine, atunci în aura lui cu atât mai mult şi fără îndoială că cei cu percepţii subtile dezvoltate resimt specificele energii. Dar nu am încredere că pot face ei această identificare. Noi astrologii ne folosim de simţurile extrasenzoriale pentru a cunoaște oamenii, dar cunoasterea unei planete necesită un nivel spiritual foarte înalt. Şi de ce nu se găsesc informații despre acest demers? mă întrebam eu anii trecuţi. Pentru că nu a existat acest mod de raportare la planete. Astrologii care au desemnat aceste atribute nu au apelat la parapsihologie. S-a recurs la legea corespondenţei. Ceea ce avea loc predominant pe Pământ în acea perioadă în care a fost descoperit Uranus, i-a fost atribuit lui în virtutea faptului că există o legătură intimă între evenimentele apropiate în timp şi spaţiu. Folclorul românesc a reuşit să observe existenţa legăturii şi a concluzionat, negativ din păcate, că o nenorocire nu vine niciodată singură. Din păcate( încă o dată), nu s-a specificat că acele nenorociri au și aceeaşi cauză, dar ştim acum. La fel s-a întâmplat şi cu Neptun şi cu Pluton.

Deci iată că şi astrologii de la cârmă tot de sistemul fractal se folosesc. Când se descoperă o planetă, se identifică tendinţa contemporană a umanităţii, adică doisprezecimea din zodiac care se manifestă preponderent în acea perioadă şi planeta este pusă în nucleul fracţiei, guvernând acea zodie. Nu este simțire sau trăire a unei influenţe, ci deducţie logică. Cu alte cuvinte, astrologii sunt psihologi care au invăţat să facă corelații între ceea ce este sus cu ceea ce este jos, dar ceea ce este sus sunt mai mult elemente de geometrie plană şi mai puţin astronomie. Ceva asemănător taseografiei. Însă, spre deosebire de alte arte divinatorii mai simple, după ani de studiu al psihicului omenesc, astrologul poate pătrunde foarte bine omul cu care vorbeşte, rezultând ceva foarte preţios şi anume cunoaşterea de sine.

Un sceptic pe nume Vali a comentat odată un articol contra astrologiei astfel în perioada concediilor astrologii spun: “În curând veti face o călătorie”. Incredibil, chiar am fost în concediu :)… Așa își câștigă unii pâinea…. Are dreptate. Totuşi trebuie mentionat că anii de studiu îi permit astrologului să facă aceste legături, conştient sau nu, la un nivel atât de subtil încât nu mai pot fi percepute de oricine, dând impresia că este influenţa astrelor, precum mâna unui iluzionist care se mişcă mai repede decât putem noi percepe, dând impresia că este magician. Diferenţa între cei doi este că primul nu se ocupă de divertisment. Această fină cunoaştere a astrologului a lumilor în care trăim este extrem de valoroasă şi îl eliberează pe om de ignoranţă, în sensul că ştie ce să facă sau ce să nu facă pentru a-şi atinge un anume scop.

Revenind acum la desemnarea influențelor, despicând firul în patru veți observa că părerile sunt împărţite când vine vorba de interpretare. Zodiile sunt fracționate în 3 decade a câte 10 grade fiecare. De obicei, fiecărei decade îi este atribuită o planetă care îi nuanţează caracteristicile sau pur şi simplu sunt descrisi diferit nativii nascuţi în primele 10 grade ale unei zodii de cei născuți în ultimele 10 grade fără să se mai indice de exemplu că sunt marţieni sau că importă influenţe de la o anume zodie. Dar informaţiile disponibile despre decade variază și uneori sunt chiar contradictorii. Pe cine sa crezi? Pe oricine este recomandat de foștii clienți. Dacă astrologul este priceput sigur are dreptate, chiar daca un altul interpretează diferit, dacă este bun are și el dreptate în felul său.

Fiind o natură orientată către știință, această multitudine de idei care uneori sunt contrare m-a făcut să nu acord importanţă decadelor.

Evident această diversitate nu este o problemă pentru că ştim deja, cu superficialitate sau cu feed-back suficient, cuanta astrologică ia orice valoare şi rămâne adevărată pentru că suntem fiinţe complete şi complexe.

Iar simbolurile sabiene, 360 la număr şi câte unul pentru fiecare grad al zodiacului, au fost concepute de Marc Edmund Jones si clarvazatoarea Elsie Wheeler. Cei doi au mers într-o zonă aglomerată din California unde Elsie a desemnat câte o viziune pentru fiecare grad al zodiacului fără să știe pe moment cărui grad îi atribuie respectiva imagine. Marc a ales ca acţiunea să fie făcută în agitaţie pentru a diversifica viziunile lui Elsie, care s-a lăsat bombardată de subconştientul colectiv.

Condiţiile în care s-a făcut atribuirea a dus la un rezultat aleatoriu, iar aglomeraţia a avut ca scop tocmai anularea controlului mental al lui Elsie, astfel încât ea să nu intervină volitiv, ci să lase această atribuire la voia întâmplării, pentru că la urma urmei nu există întâmplare ci doar necesitate neînţeleasă. Se mai ştie că ea a fost ghidată de o fiinţă din planul subtil în acest demers.

Aşa au apărut simbolurile sabiene, cele atât de ambigue care în realitate sunt același lucru cu petele de cerneală folosite în psihologie. Oricum simbolul prin natura lui poate fi interpretat de fiecare astrolog în fel şi chip. În realitate este nevoie de linişte şi interiorizare pentru a simţi ceva exact, precis, distinct. Evident nu este cazul aici. Astrologia nu este o ştiinţă. Revenim din nou la cuanta astrologică, cea polivalentă.

De asemenea se pot caracteriza oamenii şi după ziua din an în care s-au născut şi din nou diverse surse oferă descrieri divergente pentru aceeași zi de naștere.

Omul este un sistem extrem de haotic

În fizică, sistemele haotice sunt cele cărora le putem determina situația doar pentru o anumită perioadă de timp. Dincolo de acel moment nu mai este posibil să determinăm precis starea respectivului sistem din cauza faptului că nu putem avea în vedere toate detaliile. Să dăm două exemple, unul legat de timp și celălalt de spațiu. În ce masură ne putem baza pe prognozele meteo? Știați că se ia din ce în ce mai mult în considerare efectul fluturelui, efect prezentat de Edward Lorenz în 1972 cu titlul Bătăile din aripi ale unui fluture din Brazilia poate duce la apariția unei tornade în Texas? Vremea nu poate fi prognozată pentru viitorul îndepărtat și ne-am convins că uneori nu se poate precis nici de pe o zi pe alta. Dar un jucător profesionist de golf, poate finaliza un traseul de la 250 de metri dintr-o singură lovitură?

În ceea ce ne privește pe noi, omul nu se cunoaște nici pe el însuși, darămite să-l cunoască altcineva. Mai mult decât atât, omul are liber arbitru cu care poate să iasă de sub incidența astrogramei. Și chiar dacă pornim de la premisa (în care eu nu cred) că astrologia natală indică precis personalitatea și deciziile obișnuite, de bază ale unui om, iar cea tranzițională, relațională, orele planetare, ... ne indică comportamentul său ocazional care deviază de la natura lui, și chiar dacă am crede în determinism, numărul de variabile devine atât de mare, încât nu se poate vorbi despre a cunoaște pe cineva precis folosindu-ne de astrologie deoarece nu putem integra toate informațiile în mentalul nostru limitat. Meteorologii nu prea fac prognoze mai lungi de o lună cu toată tehnologia informației de care dispunem. Ființa umană este de asemenea extrem de complexă și imprevizibilă, dar având datele natale ale unui bebeluș noi astrologii reușim totuși să-i prevedem într-o anumită măsură personalitatea pe durata vieții. Cum este posibil? Simplu. Dintr-un anumit punct de vedere o consultație astrologică nu urmărește chiar observarea personalității noastre obiective, ci modelează una asemănătoare (dacă astrologul pune suflet atunci o concepe chiar leită) cu realitatea noastră individuală, cu care noi ne identificăm ușor deoarece personalitatea în general este greu de definit, conturat, particularizat, etc, deci poate lua ușor orice formă. Practic noi astrologii facem ordine și disciplină într-un sistem atât de haotic. Într-adevăr mă bucur mai mult să știu că am ajutat pe cineva să se cunoască mai bine sau să ia decizii necesare în viață, decât să știu că în tot ce-am interpretat am avut dreptate, dar fără să aduc transformare.

Concluzii

Acestea fiind spuse, înțelegeți penibilul astrologiei divertisment care apare zilnic în ziare, reviste și din nefericire chiar pe siteuri de astrologie veritabilă care pe ici pe colo fac din ea ceva comercial, captivant, ca de exemplu calcul pentru aflarea duratei vieții, ce aberație, întărind credința unora că astrologia este doar pentru cei care nu au simț practic.

Este foarte important să înțeleagă fiecare că deși astrologia nu este o știință, cunoașterea pe care o deține astrologul este extrem de prețioasă. Prin urmare este astrologul este cel cu influenţă, nu astrele.

Oricum, această influentă este benefică. Aproape toţi astrologii militează pentru evolutie, revoluţie, pentru mai bine. Încă nu am întâlnit personal astrolog rău intenţionat, dar existenţa celor care o fac pe internet doar pentru bani este evidentă. Natura astrologiei filtrează oamenii care o abordează. În general doar cei cu capacitate de introspecție sunt atrasi de astrologie, iar conştiinciozitatea şi aptitudinea de a privii către interior sunt înrudite.

Pot să vă mai spun că prima consultaţie avută după aceste înţelegeri a fost realizată cu mai mulţă atenţie, dar nu am lăsat să se vadă ceea ce trăiesc. Nu mai aveam acea încredere oarbă că realitatea este chiar aşa cum apare în astrogramă. Anterior chiar m-am temut că pentru lipsa mea de credință și cercetările mele mi-a fost luată investitura. Dacă voi spune şi idei care nu coincid cu realitatea, ca acum 6 ani? îmi spuneam. Dar întâlnirea a fost un succes deplin ca şi celelalte. Conştientizam atunci când făceam cu încredere afirmaţii general valabile, dar eram plăcut surprins atunci când particularizam şi în continuare aveam dreptate.

Concluzia la care am ajuns este următoarea. Cunoaşterea psihicului uman este mai importantă decât cunoasterea astrologiei. Acesta este adevărul deoarece un astrolog fără experiență cu harta natală reală va avea un randament slab, pe când unul expert se va descurca şi cu o hartă la întâmplare. Totuși experiența mea confirmă ferm că astrograma cea adevărată este cea mai potrivită pentru descrierea nativului și a evenimentelor din viața lui, iar sintezele se pot face cu orice dată de naștere. Cu noroc, mult feed-back, intuiție și experiență se pot face analize astrologice și cu date de naștere false, dar acolo este mai mult o combinație între ghicitorie și parapsihologie decât astrologie.

Voi realiza în timp diverse teste asupra astrologiei pentru a înțelege mai mult pentru că îmi aduc aminte când un bărbat m-a rugat să vorbesc despre fiii lui care nu erau de față, iar în final a fost mulțumit, confirmându-mi printre altele că într-adevăr acela este mai introvertit și celălalt fiu extrovertit, deși am găsit pe internet o sursă care afirmă că în urma testelor astrologia a eșuat și în cazul acestui simplu demers, de a indica tendința către interior sau exterior a unui subiect.

În ceea ce-l privește pe astrolog și felul în care își face treaba, este mai puțin important ce metodă folosește el. Important este rezultatul la care se ajunge în urma consultației. Despre astrologie se poate crede că este o artă divinatorie, o formă de fizică cuantică sau păcăleală, dar rezultatul este cel care contează. Deci o consultație care te pune în gardă că vei face o călătorie și îți perie egoul că ești un om de calitate... seamănă mai mult cu o ședință de divertisment și trebuie înțeles că respectivul astrolog practică de fapt divertismentul cu ajutorul astrologiei. În realitate astrologia ajută la cunoașterea de sine și aducerea nativului pe cale. Aceasta înseamnă că astrologul îl ajută pe client să se conecteze la inima sa. Astrologul care dă direcții contrare cu aspirațiile clientului său, cu siguranță este cam insensibil, mai focalizat pe cunoaștere decât pe sufletul nativului și atunci el practică păcălirea cu ajutorul astrologiei. Dar, când clientul este deznădăjduit, rătăcit, confuz și pleacă de la astrolog cu speranță, pe cale și cu un scop clar pe care de altfel îl simțea în inimă și înainte, dar era acoperit de îndoieli, este lipsit de sens învinuirea astrologiei pentru că nu este o știință când aceste evenimente fericite au loc. Și dacă omul are un trai bun, dar se întreabă ce am de facut pe Terra și încotro mă îndrept, iar după vizita la astrolog pleacă cu mintea luminată și cu orizonturile lărgite, asta este tot ce contează. Și dacă omul este deja angrenat pe o cale spirituală unde obține rezultate, dar nu înțelege de ce se întămplă așa și cu tare fenomen, iar după ce primeste lămuriri este și mai eficient în practica sa, nu i se umple inima lui de bucurie?